De classicnl zomerfestivalgids 2023

De classicnl zomerfestivalgids 2023

Ook dit jaar kunnen we weer genieten van klassieke zomerfestivals op bijzondere locaties in de binnenstad of in de natuur. Hieronder vind je een overzicht van festivals die binnenkort plaatsvinden.
 

VriendenLoterij ZomerConcerten (1 juli - 30 augustus, Amsterdam)

Ook deze zomer kun je weer genieten van tientallen heerlijke concerten in juli en augustus tijdens de VriendenLoterij ZomerConcerten in Het Concertgebouw. De 2023-edite van de heeft zoals gebruikelijk een zeer uiteenlopend aanbod: muziek uit alle windstreken voor jong en oud, van klassiek tot jazz en van pop tot filmmuziek. Maan en het Metropole Orkest openen op 1 juli de ZomerConcerten met de grootste hits van de zangeres in een spectaculaire orkestrale versie. De reeks wordt op 30 augustus afgesloten met het beste van Rossini door Het Nederlands Kamerorkest. Daartussenin gaat Yuja Wang soleren en Antonio Pappano dirigeren. Kom dansen op de muziek van Goran Bregović & de Wedding and Funeral Band of genieten van een tribute aan Bill Withers door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en zanger Jeangu Macrooy. En uiteraard staat er weer veel jong talent en veel Nederlands poptalent op het programma!

Festival Oude Muziek Utrecht (25 augustus – 3 september, Utrecht)

Met het thema Revival daagt het Festival Oude Muziek Utrecht de bezoeker van 25 augustus tot en met 3 september uit tot nieuwe manieren om ons geliefde muzikale erfgoed te bekijken en te beleven. Tijdens het festival kan het publiek zich onderdompelen in het spannendste repertoire uit de middeleeuwen, renaissance en barok met hier en daar muziek die eeuwenoud klinkt, maar dat stiekem toch niet is. Met op het programma grote namen zoals Philippe Herreweghe, William Christie en Christina Pluhar, en het jonge aanstormende talent Simon-Pierre Bestion is artiest in residence met zijn ensemble La Tempête.


Gaudeamus Festival (6 – 10 september, Utrecht)

Gaudeamus Festival 2023 presenteert 5 dagen ongehoorde harmonieën door aanstormende performers op verschillende locaties in Utrecht. Op de openingsavond in TivoliVredenburg een eclectische kijk op wat hedendaags gecomponeerde muziek is en zou kunnen zijn of worden. Daarna trekt het festival de stad in met een divers programma vol klankkleuren en nieuwe podiumvormen. Op zondagmiddag is er een gratis toegankelijk programma in het kader van het Uitfeest in Theater Kikker. Gedurende het hele festival zijn er 2 tentoonstellingen te zien: in Museum Speelklok staat de geluidsinstallatie Mitote van Vica Pacheco en in Movement Exposed Gallery Space is een tentoonstelling van het project A Beautiful Path van Kate Moore. De meeste muziek die je tijdens het festival hoort is gloednieuw, vaak speciaal geschreven of ontwikkeld voor het festival, zoals de werken van de vijf genomineerden voor de Gaudeamus Award. Deze prijs zal op de slotavond uitgereikt worden in Tivolivredenburg.


Festival Muze van Zuid (14 – 17 september, Amsterdam)

Van donderdag 14 tot en met zondag 17 september kun je weer genieten van Festival Muze van Zuid: dit is dé manier om je muzikale horizon te verbreden en Amsterdam beter te leren kennen, zelfs als je er woont. Muze van Zuid biedt je de mogelijkheid om topmusici te horen in een intieme, informele sfeer, in huizen en monumenten waar je anders nooit binnen zou komen. Uniek aan het festival zijn de muziekwandelingen: je wordt door een van de gidsen buiten ontvangen op een bijzondere plek, bijvoorbeeld de Obrechtkerk of het Groengemaal in het Sarphatipark; vandaar gaat de wandeling via lommerrijke parken en straten richting het concert, terwijl de gids mooie verhalen en anekdotes vertelt over musici, componisten en het muziekleven van Amsterdam.
 

Klassiek achter de duinen (15 – 17 september, Den Haag)

Van 15 tot en met 17 september vindt Festival Klassiek achter de Duinen voor de derde keer plaats. Op vier locaties in Den Haag vinden de mooiste kamermuziekconcerten plaats. In de Nieuwe Kerk kan je genieten van het spetterende openingsconcert  en slotconcert, met op het podium onder andere Pieter van Loenen, Tobias Borsboom en Daniel Rowland. Je kan er ook luisteren naar de jonge contrabassiste Sascha Witteveen of de absurdistische Keukenrevue. Voorafgaand aan de concerten vinden er gratis tune-in sessies plaats met de musici. Verder is er op zaterdag in de Kloosterkapel een uniek concert waar het leven van Escher en Bach op een bijzondere manier samenkomen, en op zondag het vrolijke familieconcert Beth & Flo in het Haags Pianohuis en een persoonlijk concert met muziek van Beethoven en Cras door Lidy Bijdorp & Friends in de Barthkapel.
 

Klassiek op het Amstelveld (15 – 17 september, Amsterdam)

In de openlucht genieten van live opera, internationale topmusici en aanstormend talent uit binnen- en buitenland? Dat kan op het festival Klassiek op het Amstelveld in Amsterdam, dat van 15 t/m 17 september een heel gevarieerd programma biedt. Op vrijdag en zaterdag kun je het festival gratis bijwonen en zijn er verschillende optredens op het Amstelveld, zoals bijzondere samenwerkingen tussen Sinfonia Rotterdam en twee jonge rijzende sterren en het Concertgebouw Kamerorkest en vier klassieke talenten. Op zondag sluit het festival af met een breed scala aan educatieve activiteiten in Amsterdam Noord. Dit jaar is er extra aandacht voor Oekraïense muzikanten die door de oorlog daar, terechtgekomen zijn in Nederland en omstreken, en aan de vrijheidsstrijd van Iraanse vrouwen.

 

Roeg Klassiek (15 - 17 september, ‘t Roegwold)

Roeg Klassiek is een kleinschalig festival waar klassieke muziek en natuur bij elkaar komen. Op ‘roege’ locaties in en rondom natuurgebied ’t Roegwold in Midden-Groningen vinden op zondag 17 september 2023 acht klassieke concerten plaats. Bij de molen, naast een kasteel (ja echt), tussen het wuivende riet of in een scheepswerf kun je kijken en luisteren naar fantastische musici met een avontuurlijk repertoire. Klassiek, maar dan net even anders. Al fietsend ontdek je onderweg het prachtige natuurgebied ‘t Roegwold. De pret begint al op vrijdagavond dit keer. Tijdens ons ‘gevleugelde voorprogramma’ Roege Vogels geniet je op vrijdag 15 en zaterdag 16 september van voorstellingen, lezingen, films (Grutto!) en een heerlijk Roeg Diner bij het Knuppelpad.

 

September Me (21 – 24 september, Amersfoort)

Muziekfestival voor ontdekkers en verdwalers September Me maakt Flint Amersfoort van 21–24 september 2023 voor de zevende keer tot hét centrum van de klassieke muziek. Artistiek leider Ragazze Quartet stelde met een nieuwsgierige en open blik opnieuw een bijzonder multidisciplinair festivalprogramma samen voor jong en oud. Componisten, musici en kunstenaars reflecteren op creatieve en inspirerende wijze op het thema van dit jaar: Nieuwe Wegen. Het hele weekend kan je nieuwe muzikale wegen verkennen met onder andere de geprezen Syrische klarinettist en componist Kinan Azmeh, dit jaar Artist in Focus, Nynke Laverman, Ragazze Quartet, Slagwerk Den Haag en Remy van Kesteren.
 

Huygens Festival (21 – 24 september, Leidschendam-Voorburg)

Het Huygens Festival is hét klassieke muziekfestival van Leidschendam-Voorburg en vindt plaats in het vierde weekend van september. Vier dagen lang zijn er verschillende optredens van solisten en gezelschappen, zowel professioneel, amateur als jeugd in het Huygenskwartier Voorburg. Traditiegetrouw begint en eindigt het festival met jong talent in de prachtige Oude Kerk. Tussen het openingsconcert en het slotconcert is er op zaterdag 23 september nog veel meer te genieten, bijvoorbeeld in Huygens’ Hofwijck, waar Vinnola Vox de renaissance en de vroege barok tot leven brengt, of in Museum Swaensteyn, waar het Ablette pianokwartet de porseleinen klank van de Prinses Marianne vleugel laat horen.