classicnl

Première voor piccolo

Op 7 maart speelt Ilonka Kolthof de wereldpremière van het nieuwe piccolostuk La canzone del piccolo uccellino van Mathilde Wantenaar tijdens het Benelux Fluitconcours in Factorium Tilburg. Een bijzonder stuk, want de piccolo wordt zelden als solo-instrument gebruikt.
 

Voor het eerst piccolo op het concours 

Mathilde Wantenaar schreef La canzone del piccolo uccellino (het lied van de kleine vogel) voor piccolo en vibrafoon in opdracht voor het Benelux Fluitconcours. Dat bestaat al sinds 1984, maar dit jaar pas mogen er voor het eerst piccolospelers meedoen. Het concours staat deze keer open voor alle amateur piccolospelers die in de Benelux wonen. De deelnemers spelen het nieuwe stuk van Wantenaar en een werk naar keuze in de finale. Voor deze begint brengt fluitiste Ilonka Kolthof La canzone del piccolo uccellino alvast ten gehore om 14:00 uur.
 

Verliefd op de piccolo 

De Nederlandse fluitiste Ilonka Kolthof werd verliefd op de piccolo, het kleinste en hoogst klinkende instrument van het symfonieorkest. Ze richtte het Dutch Piccolo Project op met als doel van een piccolo een volwaardig solo-instrument te maken. Dit heeft geleid tot veel nieuwe composities voor het instrument. Zes van deze stukken, voor piccolo en piano, staan op haar debuutalbum Halo. Het NRC beoordeelde het album met vier sterren: “Kolthof imponeert met afwisselend briljant en lyrisch spel. Pianist Ralph van Raat blinkt uit in de veeleisende klavierpartijen.” Luister hieronder naar het album.
 
Kijk voor meer informatie op de website van het Benelux Fluitconcours.Foto: © Sarah Wijzenbeek