Plaatjes vergelijken: Roemeense Volksdansen van Bartók

Plaatjes vergelijken: Roemeense Volksdansen van Bartók

De Hongaarse componist Béla Bartók deed jarenlang onderzoek naar volksmuziek in Oost-Europa. Hij stelde een omvangrijke collectie melodieën samen, waarvan sommigen ook werden verwerkt in zijn composities, zoals de Roemeense Volksdansen.
 

Melodieën uit Transsylvanië

Roemeense Volksdansen is een suite van zes korte stukken voor piano, die Bartók componeerde in 1915, en twee jaar later orkestreerde voor een klein ensemble. De suite is gebaseerd op zeven Roemeense melodieën uit Transsylvanië die Bartók in 1908 noteerde , die oorspronkelijk op de viool of herdersfluit gespeeld worden. Het laatste deel is op twee verschillende melodieën gebaseerd. Samen vormen ze een afwisselende suite, met zowel ontroerende, langzame dansen als snelle, levendige dansen. De titel ervan was eerst Roemeense Volksdansen uit Hongarije, maar Bartók paste dit aan toen Transsylvanie in 1920 onderdeel werd van Roemenië. Naast de oorspronkelijke versie voor piano en de orkestratie van Bartók zijn er nog verschillende andere bewerkingen van de Roemeense Volksdansen gemaakt door vrienden van de componist, zoals de versie door strijkorkest van Arthur Willner en de versie voor viool en piano van Zoltán Székely.
 
In de onderstaande playlist kan je luisteren naar zes verschillende versies van Buciumeana uit de Roemeense Volksdansen van Bartók, onder andere een versie voor fluit en gitaar, uitgevoerd door Irene Kalisvaart en Britta Jacobs.