Pianoduo Scholtes & Janssens op tournee: 100 jaar Ten Holt

Pianoduo Scholtes & Janssens op tournee: 100 jaar Ten Holt

Laat je meeslepen door de mooiste pianoklanken en droom weg bij de meditatieve sfeer van Canto Ostinato. Het succesvolle pianoduo Scholtes & Janssens brengt in november en december met dit populaire klassieke werk een ode aan de Nederlandse componist Simeon ten Holt, die dit jaar 100 jaar zou zijn geworden.

Het duo gaat vanaf 16 november 2023 met een speciale Canto Ostinato-tournee langs verschillende kerken in Nederland. Ze zijn in november te horen in Amersfoort, Arnhem en Groningen, gevolgd door vier kerstconcerten in december in Tilburg, Naarden en Den Haag.
 
Boek snel je tickets en geniet van het onvoorspelbare en meeslepende spel van Scholtes & Janssens.
 

Canto Ostinato

Canto Ostinato staat bekend om de meditatieve en ontspannen sfeer, maar ook om de spannende uitvoeringen die nooit hetzelfde zijn. Het is een muziekstuk dat bestaat uit meer dan 200 verschillende secties met verschillende variaties, bedoeld voor één of meerdere piano’s. Iedere sectie en variatie kan naar willekeur worden gespeeld en herhaald. De musici bepalen tijdens het concert hoe en wanneer ze variëren.

Lestari Scholtes: “We laten ons inspireren door het moment, de sfeer en het publiek. Ieder concert is daardoor een unieke belevenis. Al heb je het stuk honderd keer gehoord, elke uitvoering is anders. Ook voor ons als pianisten is dat iedere keer weer spannend: wat gaan we doen, en hoe zal het klinken.”

“We hopen met dit eerbetoon aan Ten Holt niet alleen onze fans en vaste concertbezoekers te enthousiasmeren. De muziek van Ten Holt is voor iedereen toegankelijk en heerlijk om bij weg te dromen, en dat willen we ook graag overbrengen aan iedereen die deze muziek nog niet kent”, vertelt Gwylim Janssens
 

Voor wie?

Van jong tot oud, of je nog nooit een klassiek concert hebt bijgewoond, of een doorgewinterde luisteraar bent, Canto Ostinato is geschikt en interessant voor iedereen. De concerten duren circa 75 minuten (Naarden: 60 minuten) en na afloop is er ruimte voor koffie, thee of een borrel, op sommige locaties zelfs een glaasje glühwein. Je kan actief luisteren, maar ook heerlijk ontspannen, alleen, met vrienden, familie of als gezellige date-avond.


Wie zijn de musici?

Het concert wordt uitgevoerd door twee pianisten op twee vleugels, door het Pianoduo Scholtes & Janssens. Een duo dat bekend staat om zijn betoverende klank en zeer hoogstaande technische behendigheid, kwaliteiten die doorklinken in hun intense en energieke optredens. Ze traden wereldwijd op, van New York tot Japan. Hun debuut in de befaamde Carnegie Hall werd door de Amerikaanse pers geprezen als ‘het hadden net zo goed 25 of 30 vingers kunnen zijn, zo groots en samengesmolten was hun klank.’
 

Simeon ten Holt

De Nederlandse componist Simeon ten Holt werd op 24 januari 1923 geboren in Bergen, Noord-Holland en overleed op 25 november 2012 in Alkmaar. Ten Holt was volledig toegewijd aan de hedendaagse muziek. Zijn hypnotiserende en minimalistische Canto Ostinato is toegankelijk, neemt je mee en blijft hangen. Het is zijn meest bekende en geliefde werk geworden. Velen zijn en worden nog steeds geïnspireerd door dit stuk. De musici mogen handelen naar eigen inzicht, Ten Holt liet de uitvoeringsmogelijkheden vrij, waardoor zij zelf kunnen bepalen hoelang een bepaald deel duurt.
 

Meer informatie

Pianoduo Scholtes & Janssens op tournee: 100 jaar Ten Holt

Data en locaties:
16 november, 20.15 uur - Johanneskerk Amersfoort
25 november, 20.15 uur - Waalse Kerk Arnhem
30 november, 20.15 uur - Lutherse Kerk in Groningen
15 december, 20.15 uur - Cenakel Tilburg
20 december, 19.00 uur - Bij Andreas in Naarden
20 december, 21.00 uur - Bij Andreas in Naarden
21 december, 20.15 uur - Lutherse Kerk in Den Haag
 
Bekijk voor een compleet overzicht en kaartverkoop: www.100jaartenholt.nl