Museum van Bommel van Dam brengt werk van 'vergeten' Giselle Kuster

Museum van Bommel van Dam brengt werk van 'vergeten' Giselle Kuster

Ontdek van 22 maart t/m 17 augustus in museum van Bommel van Dam het fascinerende levensverhaal en veelzijdige werk van de vergeten kunstenaar en galeriehouder Giselle Kuster. Hiermee speelt het Venlose museum een aanjagersrol in de herwaardering van een vooruitstrevende vrouwelijke kunstenaar. 

Naast de expositie Onbegrensd - Het leven & werk van Giselle Kuster komt er een gelijknamige publicatie uit.
 

Opgespoorde schilderijen

De tentoonstelling bevat werken uit de museumcollectie en 'vermiste' schilderijen en ontwerpen van Giselle Kuster die het museum door een oproep aan mensen thuis heeft opgespoord. Bovendien kun je genieten van kunst van bekende tijdgenoten en inspiratiebronnen als Charley Toorop, Jan Sluijters en Otto van Rees, die Kusters werk in een nationale context plaatsen. "In kunsthandels hingen haar schilderijen in de jaren 40 en 50 naast die van Toorop en Bart van der Leck en ging haar werk voor dezelfde prijs over de toonbank als dat van Sluijters. Kuster is tot nu toe onterecht onderbelicht gebleven", concludeert conservator James Hannan.
 

Gezocht & gevonden

Giselle Kuster (Venlo, 1911 - Heerlen, 1972) geniet relatief weinig naamsbekendheid, al werd haar werk buiten de collectie van museum van Bommel van Dam al door velen in Nederland gekoesterd. Begin november vorig jaar begon het museum voor moderne en hedendaagse kunst via een campagne een zoekactie naar vermiste schilderijen. Met het oog op de tentoonstelling en publicatie wilde de staf Kusters oeuvre in kaart brengen. Na archiefonderzoek bestond het vermoeden dat er zo'n honderd kunstwerken in omloop konden zijn. "De actie was vele malen succesvoller dan we hadden durven hopen. Inmiddels zijn al zo'n 125 kunstwerken bij mensen thuis opgespoord", vertelt Hannan enthousiast. Waaronder schilderijen waarvan het team het bestaan niet kende. Van het vroegst bekende schilderij van de toen 17-jarige Kuster tot een werk van flink formaat dat nét op tijd van de schroot is gered. Hannan: "Kuster was thuis in vele stijlen: van het expressionisme tot het kubisme. Een artistieke en technische alleskunner."
 

Waarom vergeten?

Waarom Giselle Kuster vergeten werd? Misschien om haar variatie in stijlen en onderwerpen. Had ze voor één discipline, zoals portretkunst, gekozen dan was ze wellicht een bekendere Limburgse schilder geworden. Maar Hannan denkt aan een andere reden. Kusters actiefste jaren als kunstenaar en cultureel ondernemer waren tijdens de Duitse bezetting en de jaren van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Musea hadden toen weinig budget voor het aankopen van eigentijdse kunst. Hannan: "Dat gaven ze liever uit aan kunst van de gevestigde namen. Dat waren vaak mannen, omdat vrouwen niet dezelfde mogelijkheden hadden om kunstenaar te worden of succesvol aan de weg te timmeren."
 

Haar tijd ver vooruit

Giselle Kuster groeide op tussen de stoffen, garens en knopen van de modezaak annex kledingatelier van haar ouders. In 1934 won ze op een tentoonstelling in Florence een prijs voor haar serene schilderij van de Heilige Maagd Maria en begon Kuster aan een kunstenaarsopleiding aan de Académie Royale des Beaux-Arts de Liège in Luik, België. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuisde ze naar Leiden waar ze een gevierde kunstgalerie voor eigentijdse kunst begon met werk van kunstenaars als Charley Toorop, Jan Sluijters, Otto van Rees en zelfs Vincent van Gogh. Na de oorlog verbleef Giselle kort in Indonesië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. In 1950 keerde ze terug naar Leiden. Vanaf eind jaren 50 woonde en werkte Kuster in Maastricht, maar was ze vaak te vinden op het Spaanse eiland Formentera. Artistieke en persoonlijke vrijheid bleef de rode draad in haar kunstenaarsbestaan. Kusters leven geeft inzicht in een periode van maatschappelijke verandering, waarin het niet de norm was voor een vrouw om een eigen carrière te hebben.
 

Meer informatie 

Expositie Onbegrensd - Het leven & werk van Giselle Kuster 

Te zien van 22 maart tot en met 17 augustus 2025

Museum van Bommel van Dam | Keulsepoort 1 | 5911 BX | Venlo
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag: 11.00 - 17.00 uur

Ga voor meer informatie en tickets naar de site van museum van Bommel van Dam.