Artistiek directeur Maarten Mostert onthult de geheimen van Cello Biënnale Amsterdam

Artistiek directeur Maarten Mostert onthult de geheimen van Cello Biënnale Amsterdam

Van donderdag 31 oktober t/m zondag 10 november 2024 staan het Muziekgebouw en het Bimhuis elf dagen lang in het teken van het grootste cellofestival ter wereld: de Cello Biënnale Amsterdam. In een eerder bericht kwamen reeds vele hoogtepunten en wereldpremières van deze tiende editie langs. In dit tweede bericht beschouwen we het festival
door de bril van oprichter en artistiek directeur Maarten Mostert en passeert een aantal van zijn persoonlijke hoogtepunten de revue.
 
“De Cello Biënnale was het allereerste festival dat in het Muziekgebouw, geopend in 2005, werd georganiseerd. Het was 2006, we begonnen meteen ambitieus met negen dagen lang concerten. De publieke belangstelling was met bijna 20.000  bezoekers ongekend. Naast de programmering is de gemoedelijke sfeer altijd een belangrijke pijler geweest. Het festival is wars van dikdoenerigheid. Maar de grootste succesfactoren zijn natuurlijk het instrument zelf en de cellisten…”
 
“In het algemeen zijn cellisten sociale mensen, makkelijk in de omgang. Met elkaar en met het publiek. Ze kijken er naar uit om andere cellisten te ontmoeten en ruim een week lang intensief met hen op te trekken. Iemand zei eens tegen mij: ‘Dit zou met violisten nooit kunnen. Die steken elkaar al binnen een paar dagen de ogen uit’. Dat is natuurlijk sterk overdreven, maar er is wel degelijk een verschil.”
 

Koninklijk Concertgebouworkest

Trots is Mostert op de deelname van het Koninklijk Concertgebouworkest. “Zij zijn voor de eerste keer van de partij. Met de solisten Alisa Weilerstein en Nicolas Altstaedt voert het orkest celloconcerten uit van respectievelijk Matthias Pintscher en Liza Lim. Allemaal nieuwe muziek, best wel spannend dus. Sowieso is minstens de helft van wat wij het publiek aanbieden nieuw en/of onbekend repertoire, waarbij we streven naar een mooie mix van oud en nieuw. Ook programmeren we nooit een concert met maar één cellist die twee sonates en een leuke toegift speelt. Nee, per concert minstens twee en soms wel vier solisten.”
 

De guilty pleasure van Kian Soltani

Een ander hoogtepunt voor Mostert is wereldtopper Kian Soltani, die een groot aandeel heeft in het festival. Zo speelt dé jonge cellist van dit moment met Amsterdam Sinfonietta en het Residentie Orkest en brengt hij met bevriende musici een Perzisch programma in het Bimhuis. “Waar ik zeer naar uitkijk is het nachtconcert Kian Soltani's Cello Unlimited. Naast het klassieke werk heeft hij van kinds af aan een guilty pleasure: bombastische en meeslepende filmmuziek van grote Hollywoodkaskrakers. In 2020 maakte hij zijn eigen arrangementen van de meest iconische filmmuziek van de afgelopen decennia en bracht hij dit uit op cd. Samen met zeven laureaten van het Nationaal Cello Concours voert hij de stukken van de cd nu voor het eerst live uit. Pirates of the Caribbean, The Bourne Identity en Lord of the Rings, ik ga er eens goed voor zitten.”
 

Duizend sinaasappels

Een gegarandeerd succesnummer zijn de zes Bach & Breakfast-concerten. Zes ochtenden om half negen verzamelt ongeveer 500 man publiek (per concert) zich in het Muziekgebouw voor een ontbijtje, aansluitend krijgen ze één van de Cellosuites van Bach voorgeschoteld. Dit jaar nemen onder meer Jean-Guihen Queyras, Ella van Poucke en Pieter Wispelwey een suite voor hun rekening. “Voor ons als team betekent het extra vroeg opstaan. We verzorgen zelf het ontbijt en samen met zeven medewerkers sta ik dan elk van deze ochtenden meer dan duizend sinaasappels te persen.”
 

CELLOFEST in het Bimhuis

“Ook het concert van Kris Berry mag in dit bericht niet ontbreken. Speciaal voor haar optreden in het Bimhuis werd een nieuwe band opgericht met twee gerenommeerde cellisten uit de jazz-scene: Annie Tångberg en Emile Visser. Bekende nummers van Berry worden in een nieuwe jas gestoken.” Opzienbarend is het optreden van de metalcellist Raphael Weinroth-Browne. Deze klassiek
geschoolde Canadees speelt regelmatig mee met de Noorse progressieve rockiconen van Leprous en trad op voor tienduizenden mensen op het grootste metalfestival ter wereld. Hij neemt het Biënnalepubliek graag mee naar zijn metalwereld met ruige riffs en snelle solo’s.
 

Cello Yurt

Op het terras van het Muziekgebouw staat de Cello Yurt. Een traditionele, intieme ronde tent zoals die door de rondtrekkende nomaden in Centraal-Azië wordt gebruikt. Rondreizende festivalcellisten als Jean-Guihen Queyras en Matthias Bartolomey en Giovanni Sollima geven in deze yurt een verrassingssoloconcert van drie kwartier voor een klein publiek. “Je weet van tevoren niet wat je te horen krijgt en ook niet wie er speelt. Wees er snel bij, want deze concerten zij altijd als eerste uitverkocht.”
 

Internationaal Jong Talent

Vanuit de hele wereld komen zo’n zestig jonge cellisten naar Amsterdam om masterclasses te volgen en tijdens het altijd spannende concours krijgen zestien jonge cellotalenten de kans zich in drie ronden te presenteren aan een internationale vakjury. Winnaars in recente edities waren onder meer Eline Hensels, Alexander Warenberg en Harriet Krijgh.
 
Cello Biënnale Amsterdam
do 31 okt t/m zo 10 nov 2024
Muziekgebouw en Bimhuis, Amsterdam
Tickets & Info