Koninklijk Concertgebouworkest presenteert nieuw concertseizoen

Koninklijk Concertgebouworkest presenteert nieuw concertseizoen

In het seizoen 2024/2025 legt het Koninklijk Concertgebouworkest verbinding met breed publiek in jubilerend Amsterdam en de rest van de wereld. Samen met artistiek partner Klaus Mäkelä realiseert het orkest een tijdperk waarin iedereen kan genieten van symfonische muziek.

Het nieuwe seizoen staat voor het Koninklijk Concertgebouworkest in het teken van verbinding: met de stad Amsterdam, met muziekliefhebbers van alle leeftijden en diverse achtergronden en met andere organisaties.
 

Opening Night en Bijlmer Klassiek

Te beginnen met Opening Night, het gratis toegankelijke openluchtconcert waarmee het Concertgebouworkest iedere keer op een andere plek in Amsterdam het seizoen opent om zich te verbinden met de verschillende delen van de stad. Na de Dam, het Westerpark en de NDSM-werf treedt het orkest dit keer op in het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost. In dat stadsdeel organiseert het orkest sinds 2022 samen met het Bijlmer Parktheater de bijzonder succesvolle cross-overserie Bijlmer Klassiek. Tijdens Opening Night 2024 is de bekende musicus sor te gast, en is er een voorprogramma waarin de jonge talenten van het Leerorkest Zuidoost optreden met voormalige leden van Concertgebouworkest Young en enkele orkestleden.
 

Amsterdam en daarbuiten

Het Concertgebouworkest viert het 750-jarig jubileum van zijn stad onder meer met een aantal concerten waarin onder anderen mezzosopraan Tania Kross en het Groot Omroepkoor een belangrijke rol spelen. Het orkest gaat ook nieuwe samenwerkingen aan; zo is het voor het eerst te gast op twee belangrijke Nederlandse muziekfestivals, de Cello Biënnale in het Muziekgebouw in Amsterdam en November Music in den Bosch. Het orkest speelt dit seizoen ook in de meest toonaangevende concertzalen van Europa, van Madrid tot Wenen, van Brussel tot Parijs.
Een uitgebreide tournee door de Verenigde Staten onder leiding van Klaus Mäkelä is de eerste intercontinentale reis van het orkest met zijn toekomstige chef-dirigent met op het programma: nieuw werk van Ellen Reid, geschreven voor het orkest.
 

Klaus Mäkelä

In Het Concertgebouw is het orkest met Klaus Mäkelä onder meer te horen in Mahlers Eerste en Achtste symfonie tijdens het Mahler Festival, dat Het Concertgebouw organiseert in mei 2025. Klaus Mäkelä start ook een Schumann-cyclus die twee seizoenen beslaat, en leidt uiteraard de Kerstmatinee en – in januari 2025 – het feestelijke Annual Gala.
 

Bruckner en Schönberg

De succesvolle Bruckner-cyclus, waarmee het orkest viert dat Anton Bruckner 200 jaar geleden geboren werd, wordt voortgezet. In februari 2025 rondt conductor emeritus Riccardo Chailly de reeks af met de Negende symfonie.
Dat Arnold Schönberg 150 jaar geleden werd geboren, viert het Concertgebouworkest onder meer met een bijzonder drieluik: François-Xavier Roth dirigeert drie belangrijke werken van Schönberg, waaronder Erwartung met sopraan Barbara Hannigan, in een mise-en-espace van creatief partner Pierre Audi.
 

Levende componisten

Uiteraard zet het orkest ook zijn lange, rijke traditie van samenwerkingen met eigentijdse componisten voort. Zo klinken er nieuwe opdrachtwerken van Guillaume Connesson, Anders Hillborg, Liza Lim, Seung-Won Oh, Ellen Reid en Calliope Tsoupaki. Succesvolle werken die Unsuk Chin en Bernd Richard Deutsch recent voor het Concertgebouworkest schreven worden opnieuw uitgevoerd, en componist/dirigent Matthias Pintscher leidt een mooi programma met werken van hemzelf en andere componisten, waarin cellisten Nicolas Altstaedt en Alisa Weilerstein schitteren.
 

Dirigenten

Honorair gastdirigent Iván Fischer staat opnieuw met twee programma’s op de bok. Ook verheugt het Concertgebouworkest zich op de terugkeer van maestro’s als Leonardo García Alarcón, Semyon Bychkov, Manfred Honeck en Santtu-Matias Rouvali. Voor het eerst te gast zijn de dirigenten Karina Canellakis, Han-Na Chang, Yu Lu, Riccardo Minasi, Vasily Petrenko en Simone Young.
 

Associate Conductorship, talentontwikkeling

Aurel Dawidiuk zal als eerste associate conductor in de geschiedenis van het Concertgebouworkest gedurende twee seizoenen onder meer topdirigenten assisteren in Amsterdam en op tournees, en met orkestleden samenwerken. Het nieuwe Bernard Haitink Associate Conductorship maakt het talentontwikkelingsprogramma van het Concertgebouworkest nog completer. Naast de Academie van het Concertgebouworkest, die al meer dan twintig jaar orkestmusici opleidt, organiseert het orkest de Ammodo Conductiong Masterclass (sinds 2012) en het unieke tweejaarlijkse zomerproject Concertgebouworkest Young (sinds 2019).
 

Jong publiek

In de serie Essentials introduceert het Concertgebouworkest al jaren symfonische meesterwerken bij een nieuw publiek, wat vooral leidt tot steeds meer muziekliefhebbers van onder de 45 jaar. Nog jonger is het publiek bij de School- en Kinderconcerten van het orkest. Met een uitgebreid en aantrekkelijk educatief programma – onder meer concerten, schoolbezoek, filmpjes, apps, voorleesboekjes en kindermuziekdagen – begeleidt het orkest kinderen van alle leeftijdscategorieën in de wondere wereld van de klassieke muziek.

Meer informatie

In de seizoensbrochure is alle programma-informatie te vinden zoals die bekend was op het moment van drukken. De brochure illustreert de nieuwe huisstijl van het orkest sinds januari 2024, ontworpen door Motif met een coverfoto door Carli Hermès.

Alle actuele programma-informatie is te vinden op de site van het Koninklijk Concertgebouworkest.