De Classicnl kerstconcertengids 2024
Dit jaar kunnen we weer de hele maand december genieten van prachtige kerstconcerten in theaters, concertzalen en kerken. Van het Weihnachtsoratorium en Christmas Carols tot kerstmuziek uit de renaissance en barok. Hieronder vind je een greep uit het aanbod.
Weihnachtsoratorium door de Nederlandse Bachvereniging (7 – 22 december, diverse locaties)
Geen Kerst zonder Bachs Weihnachtsoratorium. Ook de Bachvereniging viert de geboorte van Jezus met dit schitterende werk. Dit jaar in Alkmaar, Zwolle, Naarden, Utrecht, Amsterdam, Eindhoven, Rhenen, Heerlen, Tilburg en Haarlem. Lars Ulrik Mortensen, artistiek leider van Concerto Copenhagen, leidt vanaf het orgel in cantates 1, 4, 5 en 6 van Bachs grote kerstwerk. Deze cantates vertellen het verhaal van de aankondiging en geboorte van Jezus, zijn naamgeving en het verhaal van de drie wijzen uit het Oosten die de ster van Bethlehem volgen om bij het kerstkind te komen. Vanaf de allereerste noten, de karakteristieke paukenslagen van cantate 1, barst het kerstfeest los: ‘Jauchzet, frohlocket, auf, preiset die Tage!’. En met de expressieve en flamboyante Mortensen is het feest compleet.Pearls in Baroque: Christmas Gala Concert (8 december, Amsterdam)
Een programma in Het Concertgebouw gemaakt voor de kerstnacht: Fatto per la Notte di Natale, een Concerto grosso van Corelli, een triosonate van Couperin, een vioolconcert van Vivaldi en een klavecimbelconcert van Goldberg. Bij de naam Goldberg denken we onmiddellijk aan de Goldberg-variaties van Bach. Minder bekend is dat Goldberg een van Bachs laatste leerlingen was en een eersteklas klavecinist en begenadigd componist, die helaas al op 29-jarige leeftijd overleed. Noriko Amano speelt het Klavecimbelconcert in d waarin niet alleen Goldbergs grote muzikale kwaliteiten te horen zijn maar ook de overgang naar de latere stijl van Mozart. Na het einde van het concert is er een exclusieve receptie in de Felix de Nobel foyer, waar je onder het genot van een glas champagne en lekkere hapjes kennis kunt maken met de muziek.Weihnachts-Oratorium van het Nederlands Kamerkoor (9 – 23 december, diverse locaties)
Het Nederlands Kamerkoor luidt traditiegetrouw de feestdagen in met de jubelende klanken van het Weihnachts-Oratorium, Bachs meesterwerk voor Kerst. Dit jaar is het koor te horen in Oss, Amsterdam, Utrecht, Lochem, Den Haag, Leiden en Arnhem. Elk jaar werkt het Nederlands Kamerkoor voor deze speciale gelegenheid samen met een ander barokensemble uit de internationale top. Dit jaar valt de eer te beurt aan het fantastische Vlaamse barokensemble B’Rock, uiteraard weer onder leiding van onze chef-dirigent Peter Dijkstra. In voorgaande jaren werkte het koor samen met Freiburger Barockorchester, Concerto Köln en Akademie für Alte Musik Berlin.Jubileumconcert Te Deum (13 & 14 december, Middelburg en Zwijndrecht)
Om het tienjarig jubileum te vieren, presenteren Dutch Baroque Orchestra, aangevuld met trompetten en pauken, Dutch Baroque Vocal Consort en solisten op 13 en 14 december Te Deum: een verrassend programma met feestelijke barokwerken die perfect passen bij de kerstperiode. Het concert opent met het majestueuze Te Deum, D gr.t. (H. 146) van de Franse componist Marc-Antoine Charpentier, waarvan het preludium bekend staat als de herkenningsmelodie van de Eurovisie-tune. Vervolgens klinkt Francesco Manfredini’s feestelijke kerstconcert Concerto grosso, C gr.t. op.3 nr.12, een sprankelend werk dat de luisteraar meeneemt in een rijke muzikale ervaring. Dietrich Buxtehudes vreugdevolle cantate Singet dem Herrn ein neues Lied (BuxWV 98) voor sopraan wordt daarna opgevolgd door de betoverende Suite nr. 3 in G gr.t. uit The Water Music van Georg Friedrich Händel. Het concert eindigt met Bachs indrukwekkende Magnificat anima mea Dominum (BWV 243), een meesterwerk dat met zijn grootsheid en complexe structuur indrukwekkende muzikale elementen samenbrengt.Ave Domina - Vrouwen Kerstmuziek uit de 15e eeuw (13 & 22 december, Maastricht en Amsterdam)
Het waren vooral vrouwen die kerstmuziek uitvoerden, bewaarden en doorgaven in 15e-eeuws Nederland. Muziek die verbonden was met een Europees netwerk én typisch Nederlandse kerstliederen waarin Maria, de Geboorte, de Wieg en de winterse kou, de verbeelding van deze 15e-eeuwse vrouwen hoorbaar maken. Ave Domina laat de kracht en uitstraling tot vandaag van deze intieme 15e-eeuwse vrouwenkerst horen: M/V gezongen door Aventure, waarbij vocale en instrumentale muziek vloeiend in elkaar overgaan. Een wervelende 15e-eeuwse kerstervaring.Decemberconcerten in Amare en de Nieuwe Kerk (13 – 25 december, Den Haag)
In de aanloop naar de feestdagen maak je bij Amare een heuse muzikale wereldreis. We dalen af naar het Italië van de renaissance, muzikaal tot leven gebracht door Capella de la Torre. De stemmen van APOLLO5 voeren ons de zee over, naar de Engelse Christmas Carols-traditie. Als altijd lonkt de Duitse barok in de vorm van Bachs meesterwerk, Weihnachts-Oratorium, uitgevoerd door het Nederlands Kamerkoor en B'Rock Orchestra. Met het Residentie Orkest bevinden we ons op de bevroren Russische steppes, omgeven door Tsjaikovski's sprookjesachtige Winterdromensymfonie. Música Temprana, ten slotte, brengt ons helemaal naar Latijns-Amerika, waar warme klanken van de swingende Misa Criolla op eerste kerstdag zelf onze Concertzaal in een feeststemming brengen.Kerst met Mahler 4 (13 – 26 december, diverse locaties)
Het is een schitterende Phion-traditie: een concert met Mahler rond de Kerstdagen. Die traditie krijgt ook dit jaar een vervolg. Dirigeerde chef-dirigent Alexei Ogrintchouk vorig jaar een indrukwekkende Vijfde, nu staat Symfonie nr. 4 van Mahler op het programma. Het is de kleinste maar tegelijkertijd ook de meest ontroerende van de negen symfonieën die Mahler in zijn leven componeerde. Geen enorm symfonisch spektakel, maar een intiem vierdelig orkestwerk dat de sterfelijkheid van een kind verklankt. De intieme uitvoering combineert prachtig met de serene stem van Camilla Tilling. Dankzij uitvoeringen in Enschede, Arnhem, Zwolle, Apeldoorn, Nijmegen en Utrecht zijn er kansen genoeg om dit mee te maken.Kerst in de Waalse Kerk (13 – 26 december, Amsterdam)
Het kerstseizoen barst van muzikale tradities en bij de Waalse Kerk is er voor iedereen wel iets te beleven! In de serie Bach op Vrijdag zal kamerkoor PA'dam een kerstconcert geven met, naast natuurlijk Bach, delen uit Händels Messiah. Charlotte Haesen brengt de mooiste Franse Chansons met een winters thema van onder andere Brell en Piaf tot leven. Vocaal kwartet BrinCQ en het LHBTQ kamerkoor Nexus zingen een mix van jazz, cabaret, pop, klassieke stukken en volksmuziek. Willem Brons trapt zijn serie Willem Brons Presenteert af met een sfeervol kerstconcert. In Stemmen van de Schemering bezingt het Kobra ensemble de wereld tussen licht en donker én een aantal van hun favoriete kerstliederen. Voor een Duits tintje zorgt het Apollo Ensemble met Weihnachten, terwijl Duo Pleyel kerstklassiekers van Händel tot Tsjaikovski een nieuwe glans geeft.Komt allen tezamen (13 – 30 december, Emmeloord, Amsterdam en Zutphen)
Komt allen tezamen is een uitnodigend, prikkelend programma, waarin met scherts en poëzie verteld en gemusiceerd wordt rond het thema Kerst. Op muzikale wijze wordt je meegenomen in een heerlijk kerstverhaal. Begeleid door haar barokensemble Tulipa Consort omlijst Johannette Zomer, samen met zangeressen Linde Schinkel en Emilie Wijers, het verhaal met de mooiste kerstklassiekers van Monteverdi, Vivaldi, Händel en Bach. En pianist Bert van den Brink neemt samen met zijn jazz combo de begeleiding van het lichtere repertoire voor zijn rekening, dat onder meer Engelse, Spaanse en Franse kerstliedjes omvat. Met het slotlied Have yourself a Merry Little Christmas smelt alles samen.Feestelijke Christmas Carols door Ars Musica (14 december, Oudewater)
Als er één maand is die bol staat van hartverwarmende traditie dan is het december. Ars Musica viert het einde van het jaar altijd op verrassende wijze. Dit keer presenteren de koren een programma van beroemde en minder-bekende parels in de sfeer van de ‘Christmas Carol’. Ga eens goed zitten voor een dwarsdoorsnede van de prachtigste Engelse kerstmuziek door de eeuwen heen. Diverse stijlen van diverse componisten klinken op diverse plekken in de indrukwekkende ruimte van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Oudewater. Ars Musica neemt maar liefst vier koren mee; ook in klankrijkdom is afwisseling gegarandeerd. Voor de eerste keer, of als trouwe bezoeker: beleef een feest van herkenning, van ontmoeting, van sprankelende sfeer, van muzikale traditie én vernieuwing. Wees welkom!
Sfeervolle Kerstconcerten in de Edesche Concertzaal (14 & 21 december, Ede)
De Edesche Concertzaal omarmt de sfeervolle wintermaanden met een reeks betoverende concerten. In aanloop naar de Kerstdagen nemen het Apollo Ensemble en Barokensemble Combattimento het publiek mee naar de Duitse en Italiaanse barok. Op 14 december maakt Combattimento een sfeervolle tocht langs het besneeuwde Sint-Pietersplein en de paleizen van Rome en Bologna. Hier klonken de beroemde concerti grossi van Corelli en Torelli. Allebei schreven ze een zeer bekend geworden concert geïnspireerd op de Kerstnacht, la Notte di Natale. Met het Apollo Ensemble begint het Kerstfeest eigenlijk al op 21 december. Het ensemble duikt in de bloeitijd van de Duitse vocale barokmuziek uit de periode van nét voor Bach. Cantates en motetten van Dietrich Buxtehude, Michael Praetorius en Matthias Weckmann wisselt het ensemble af met feestelijke instrumentale muziek van Biber.Messiah door de Nieuwe Philharmonie Utrecht (14 – 23 december, diverse locaties)
Eerdere uitvoeringen van Händels Messiah onder leiding van Johannes Leertouwer kregen de allerhoogste lof. Vier prachtige solisten, een klein barokorkest, een kamerkoor met 16 zangers in een intieme, joyeuze kerstsfeer, kortom; een Messiah om ieder jaar te horen en nooit meer te vergeten. Dit jaar is de Nieuwe Philharmonie Utrecht te horen in Zwolle, Utrecht, Schiedam, Amsterdam, Leiden, Groningen en Amersfoort. Met de Messiah schreef Händel een werk waarin het hele verhaal van de Messias wordt verteld. Het is de combinatie van dit allesomvattende verhaal en de ongelofelijke muziek die maakt dat we telkens weer terugkeren naar de Messiah. Een bron van inspiratie, troost en kracht, waar muzikant en publiek zich aan kunnen laven.Kerst in het Muziekgebouw aan ’t IJ (14 – 24 december, Amsterdam)
Kerst zonder al die meesterlijke kerstmuziek is geen kerst. Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam viert van 14 t/m 24 december 2024 kerst met een reeks bijzondere concerten, die verder gaan dan het standaardkerstrepertoire. Dit jaar met de jeugdwerken van Händel door Vox Luminis, naast de geliefde Misa Criolla en de a-capellaschoonheid van Stile Antico en The Sixteen. En als een ware kersttraditie zingen en spelen de leerlingen van Nieuw Vocaal Amsterdam het Kerstspel, een hartverwarmende familievoorstelling.Een Italiaanse kerst met Praetorius (15 december, Eefde)
Het Castello Consort geeft op 15 december een kerstconcert in de Kapel op ’t Rijsselt met muziek van Praetorius. Componist Michael Praetorius (van o.a. Es ist ein Ros entsprungen) paste de virtuoze Italiaanse meerstemmigheid toe op de Duitse manier van componeren. De Italiaanse stijl leerde hij van de Venetiaanse componist/organist Giovanni Gabrieli. De bijzondere sfeer die hierdoor ontstond past goed bij de muziek die Praetorius schreef voor kerst. Het Castello Consort heeft zich gespecialiseerd in muziek uit de late Renaissance en de vroege Barok. De niet alledaagse instrumentale bezetting met o.a. een baroktrombone en een speciaal voor het ensemble gebouwd Italiaans orgel staat garant voor een sfeervol concert.Kerst met het Erard Ensemble (15 & 17 december, Weesp en Amsterdam)
Één van de fijnste concerten van het jaar is toch wel het programma Kerst met het Erard Ensemble! Het ensemble neemt graag een voorproef op gezellige feestdagen met muziek van Johann Sebastian Bach: de monumentale Chaconne voor viool, van een pianobegeleiding voorzien door niemand minder dan Robert Schumann. Daarna volgt een Kerstmix met muzikale surprises en het Erard Ensemble sluit af met het feestelijke Forellenkwintet van Franz Schubert.Op weg naar Kerstmis (17 – 21 december, Utrecht, Maastricht, Almere en Amsterdam)
Het oudste verhaal ter wereld? Mogelijk. Het mooiste? Absoluut! Voor de kerstkroniek van Stile Antico maken we het maar wat graag stil. De Britse topzangers wandelen naar het licht in de voetsporen van timmerman Jozef en bijna-moeder Maria. Hun kleurrijke tableaux bevolken ze met liederen uit het Europa van de middeleeuwen en de renaissance: sprekende klanktaferelen van meesters als William Byrd, Orlandus Lassus, John Sheppard en Michael Praetorius.Magische Kerst met de Notenkraker (18 & 26 december, Rotterdam en Den Haag)
De Kerstklassieker komt dit jaar terug! Sinfonia Rotterdam presenteert voor u Tsjaikovski’s De Notenkraker. Het bekende muziekverhaal van Clara en de Suikerfee vult het orkest aan met winterse en feestelijke muziek van Mozart. Te gast is niemand minder dan blokfluitist Erik Bosgraaf, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs. Alleen tijdens dit concert kunt u achteraf genieten van Bubbels & Bollen! Sinfonia Rotterdam trakteert op een gratis glas bubbels en een gratis oliebol.Kerst met het Rotterdams Philharmonisch Orkest (19 – 29 december, Rotterdam)
Het feestdagenprogramma van het Rotterdams Philharmonisch Orkest bevat voor ieder wat wils dit jaar. Het gaat van start met een feestelijk Promsconcert met de klassieke kersthit: de Notenkraker van Tsjaikovski. Een sprookje voor alle volwassenen die weer even kind willen zijn. Daarna kan je je hart laten verwarmen door Bachs Weihnachtsoratorium. Hemelse koralen, verlangen en troost; het kerstverhaal in al zijn glorie. Tenslotte speelt het orkest samen met acteurs en poppen de kindervoorstelling A Christimas Carol (4 ). Kan het publiek Ebenezer Scrooge ervan overtuigen om zijn laatste kans op vriendschap te grijpen in deze kerstklassieker?Kerst anno 1640 (19 – 22 december, Utrecht, Vries, Havelte en Deventer)
Dompel jezelft met het Margaretha Consort onder in de tijdloze schoonheid van een kerstviering zoals we die al eeuwen koesteren. Kerst anno 1640 is een sfeervol en warm kerstprogramma met de mooiste schatten uit de 17e eeuw. Veel muziek van de cd A German Christmas komt voorbij maar er staan ook nieuwe, onbekende schatten op het programma. Passievolle 17e eeuwse muziek voor zangers, instrumentalisten en twee orgels. Natuurlijk is er ook samenzang!Bachkoor Brabant: Mariavespers van Monteverdi (20 december, Breda)
Ruim vierhonderd jaar geleden schreef Claudio Monteverdi (1567-1643) zijn beroemd geworden Mariavespers (Vespro della Beata Vergine), een onbetwist hoogtepunt in de westerse sacrale muziek. Het in 1986 opgerichte Bachkoor Brabant werkt voor deze uitvoering samen met het professionele Barokorkest Florilegium Musicum, waarin prachtige historische instrumenten als barokviool, gamba, violone, theorbe, orgelpositief, dulciaan, cornetto en baroktrombones voor verrassende klankkleuren zullen zorgen. Het internationaal samengestelde solistenteam zal de veelal virtuoze soli en het gregoriaans verzorgen. Het geheel staat onder leiding van dirigent & musicoloog Geert van den Dungen. Het concert vindt plaats op vrijdagavond 20 december in de indrukwekkende Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk te Breda.Weihnachtsoratorium door Concentus Cantzione (20 december, Zutphen)
Het Weihnachtsoratorium wordt in deze periode regelmatig opgevoerd, maar het gebeurt maar zelden dat je op een prachtige locatie alle zes de cantates uit dit meesterwerk van Johann Sebastian Bach kunt beluisteren. Op vrijdag 20 december doet deze unieke kans en gelegenheid zich voor. Dan brengen Concentus Cantzione (Projectkoren Zutphen) en barokorkest La Sorpresa in samenwerking met een cast van gerenommeerde solisten alle zes de cantates uit het Weihnachtsoratorium van Bach ten gehore in de Hanzehof/Buitensociëteit te Zutphen. Mis deze unieke kans niet!Lucem Natale – Kerstmuziek uit de Barok (20 – 22 december, Sittard, Neeritter en Maastricht)
Hoop, blijdschap, verzoening en vrolijkheid worden net als de komst van het Licht in dit programma verheerlijkt met prachtige klanken. Het solisten ensemble van Ad Mosam, brengt samen met het studenten koor Intonacatore van Zangschool Utrecht, kerstmuziek ten gehore van beroemde Duitse componisten uit de 17e eeuw, afgewisseld met instrumentale stukken in de expressievere Italiaanse stijl: blijmoedig, licht en lichtvoetig: helemaal Kerst! Groot en jong talent en gast in dit programma is Amaryllis Wellens, winnaar van de AD MOSAM Barok prijs tijdens het Prinses Christina Concours 2024. Zij speelt een van de bekendste vioolconcerten van Bach.Weihnachten in de 17e eeuw (20 december – 5 januari, Leeuwarden, Ede, Amsterdam, Lelystad en Almere)
De kersttijd is voor componisten altijd zeer inspirerend geweest. Het verhaal, met het kindje Jezus in een kribbe, de engelen, de herders met de schapen en de drie koningen, het is een boeiend tafereel dat veel mooie muziek opleverde. Apollo Ensemble zorgt ieder jaar voor een bijzonder kerstprogramma en in 2024 kiest het voor Duitsland in de 17e eeuw. De tijd net voor Bach. Een bloeitijd als het gaat om vocale muziek. Cantates en motetten van Dietrich Buxtehude, Heinrich Schütz, Matthias Weckmann en Christoph Bernhard worden afgewisseld met feestelijke instrumentale muziek.Weihnachtsoratorium door Bach Ensemble Amsterdam (21 & 22 december, Hoorn en Amsterdam)
Het Bach Ensemble Amsterdam, onder leiding van Paulien Kostense, brengt een feestelijk programma dat perfect past in de adventstijd. Centraal staan de cantates 4, 5 en 6 uit Bach’s Weihnachtsoratorium, waarin de vreugde en de warmte van het kerstfeest op prachtige wijze muzikaal worden verbeeld. Bach's muziek, met haar rijke melodieën en levendige koordelen, brengt de kerstboodschap op een indrukwekkende manier tot leven. Daarnaast worden werken van Michael Praetorius uitgevoerd, waaronder het welbekende In dulce Jubilo en het serene Es ist ein Ros entsprungen. Praetorius’ composities, vol licht en schoonheid, vormen een mooie aanvulling op het programma en versterken de kerstsfeer.Kerstmuziek uit zeven eeuwen en zeven landen (22 december, Alkmaar)
De emotie van het kerstverhaal overstijgt grenzen in plaats en in tijd. La Sfera Armoniosa neemt je in de Lutherse Kerk in Alkmaar mee op reis terug in de tijd naar zeven landen om de geboorte van het kindeke Jezus te vieren. Dit keer met de beroemde Sloveense mezzosopraan Barbara Kozelj. Van het prachtige Nederlandse lied O kerstnacht schoner dan de dagen, uit Vondel’s toneelstuk Gijsbrecht van Amstel dat tijdens de kerst in 1637 in première ging, tot Morenito nino, een 18e eeuws Peruaans lied over het donker getinte kindeke Jezus. Een Sloveens kerstlied zal zeker ook niet ontbreken.Kerstmatinee van het Concertgebouworkest (25 december, Amsterdam)
De Kerstmatinee van het Concertgebouworkest is traditioneel het domein van de chef-dirigent – en tegenwoordig van de toekomstige chef, Klaus Mäkelä. Hij leidt het orkest in een programma vol liefde. Met Siegfried-Idyll verraste Wagner zijn vrouw Cosima op Eerste Kerstdag 1870. Echtelijke liefde inspireerde ook Richard Strauss’ aan het Concertgebouworkest opgedragen Ein Heldenleben: het kloppend hart van dit autobiografische werk is een lieflijke vioolsolo, die de levensgezellin van de held voorstelt. Met subito con forza verklaart Unsuk Chin haar liefde aan de muziek van Beethoven. Het werk opende Klaus Mäkelä’s debuut bij het Concertgebouworkest in 2020, toen de vonk tussen dirigent en orkest voor het eerst oversloeg.Duo Pleyel - 4-Hand Yuletide Treats (28 december, Amsterdam)
Yuletide is de midwinterperiode die gaat van Chanoeka, via Kerstmis, tot de viering van Driekoningen. Van eind jaren vijftig tot de jaren zeventig leek het verplicht voor alle artiesten, van jazz tot punk, om een kerstalbum te maken. Met 4-Hand Yuletide Treats voegt Duo Pleyel zich bij die geest en traditie, met enkele van de grootste klassieke hits voor uw feestelijke plezier, zowel op een gloednieuwe opname als in een concert in de Waalse Kerk in Amsterdam.