Kaartverkoop tweede helft seizoen 2024/2025 Nationale Opera & Ballet van start

Kaartverkoop tweede helft seizoen 2024/2025 Nationale Opera & Ballet van start

Van Mozarts meesterwerk Idomeneo, re di Creta tot het gloednieuwe hedendaagse ballet Lady Macbeth. De kaartverkoop voor de tweede helft van het seizoen bij Nationale Opera & Ballet is van start gegaan. Welke voorstelling gaat bij jou de hoofdrol spelen?
 
In de tweede helft van seizoen 2024/2025 zijn de volgende voorstellen te zien bij Nationale Opera & Ballet in Amsterdam:
 

Die ersten Menschen (22 januari – 2 februari 2025)

De eerste twee mensen op aarde waren verliefd. De derde mens vermoordde de vierde. Die ersten Menschen vertelt het verhaal van het eerste gezin in de Bijbelse geschiedenis van de mensheid: Adahm en Chawa en hun zoons Kajin en Chabel. Na de succesvolle uitvoeringen van het werk tijdens de coronapandemie keert Rudi Stephans onbekende, maar door De Nationale Opera ‘opgegraven’ werk in volle glorie terug.
Meer informatie en kaarten
 

Idomeneo, re di Creta (7 – 23 februari 2025)

Om zichzelf te redden uit een fatale storm, belooft koning Idomeneo aan de god Neptunus dat hij de eerste mens die hij tegenkomt zal doden. Helaas blijkt dat zijn zoon Idamante te zijn. De koning raakt verscheurd tussen vaderliefde en zijn belofte aan de goden. Dit noodlottige dilemma staat centraal in Mozarts meesterwerk.
Meer informatie en kaarten
 

Made in NL (8 februari – 12 maart 2025)

De Junior Company van Het Nationale Ballet heeft niet alleen al veel nieuw danstalent voortgebracht, het jongerenensemble staat ook garant voor de opbouw van een eigen en veelzijdig repertoire. In het nieuwe tourneeprogramma Made in NL presenteert de groep maar liefst drie premièrewerken van vrouwelijke, in Nederland gevestigde choreografen, gecombineerd met hoogtepunten uit het oeuvre van ‘Hollandse Meesters’ Hans van Manen en Rudi van Dantzig.
Meer informatie en kaarten
 

Jewels (12 februari – 9 maart 2025)

Choreograaf George Balanchine was niet alleen gek op vrouwen, maar ook op juwelen. In zijn Jewels komen de twee op meesterlijke wijze samen: geïnspireerd door de meest exclusieve edelstenen brengt de belangrijkste choreograaf van de twintigste eeuw in dit drieluik een hommage aan de vrouw én aan respectievelijk de Franse, Amerikaanse en Russische balletstijl.
Meer informatie en kaarten
 

We Are The Lucky Ones (14 – 30 maart 2025)

We Are The Lucky Ones vertelt het verhaal van een generatie en is gebaseerd op gesprekken met meer dan zeventig mensen uit West-Europa, geboren tussen 1940 en 1949. Het is het verhaal van mensen die begonnen met weinig, het steeds beter kregen, en die nu een wereld achterlaten waarin de groei niet meer houdbaar is. Hun herinneringen vormen een collectieve tijdcapsule van de afgelopen tachtig jaar, verteld als één doorlopend muziektheatraal levensverhaal. De opera volgt individuele ervaringen en maatschappelijke veranderingen door de decennia heen en stelt cruciale vragen over de relatie tussen het private en het politieke, de impact van onze keuzes en wat er uiteindelijk écht toe doet.
Meer informatie en kaarten
 

Codes (vanaf 15 maart 2025)

Codes is een geschenk aan de stad Amsterdam voor zijn 750ste verjaardag. In een stad waar zoveel religies en culturen samenkomen, zoekt regisseur Gregory Caers met studenten naar rituelen die voor iedereen toegankelijk en impactvol kunnen zijn. Hoewel steeds minder mensen zich thuis lijken te voelen binnen een specifiek geloof, is de drang naar verbinding in een gepolariseerde wereld misschien wel groter dan ooit. Het is iets oer-menselijks om grote gevoelens als vreugde, verdriet of rouw te willen delen, om er uiting voor te vinden binnen de gemeenschap. Om een ritueel te creëren dat voor iedereen kan zijn, gaan Caers en zijn team terug naar het begin van verschillende religies en riten. En zelfs nog verder: naar de bakermat van de menselijke harmonie.
Meer informatie en kaarten
 

OUM (21 – 23 maart 2025)

Oum Kalthoum is hét gezicht van de klassieke Arabische muziek. Haar populariteit in Noord-Afrika en het Midden-Oosten gaat die van de grootste operadiva’s en popsterren in het Westen ver te boven en ook veel Nederlanders met Arabische wortels ligt haar stem na aan het hart. Geïnspireerd door de muziek en poëzie van Kalthoums liederen, maken regisseur Kenza Koutchoukali en componist Bushra El-Turk samen met zangers, acteurs en het Amsterdams Andalusisch Orkest een voorstelling die deze liederen opneemt in een nieuwe, muzikale vertelling. Een eigen bewerking van het boek Visage retrouvé van Wajdi Mouawad vormt de basis voor dit nieuwe muziektheaterstuk, een coming-of-age verhaal over een zoektocht naar wie je bent, het terugvinden van je wortels en een verzoening met een verloren gewaande moeder.
Meer informatie en kaarten
 

Lady Macbeth (5 – 22 april 2025)

In deze nieuwe, avondvullende productie onthullen Pickett en Bonas als het ware de niet-getoonde, verborgen scènes uit Shakespeares beroemde tragedie Macbeth, gezien door de ogen van Lady Macbeth, een van de meest tot de verbeelding sprekende ‘creaties’ van de zestiende-eeuwse toneelschrijver. Als toeschouwer ervaren we haar angsten en verlangens, haar ongebreidelde zucht naar macht, het hoogtepunt van die macht en, uiteindelijk, haar afdaling in diepe wanhoop.
Meer informatie en kaarten
 

Mannetje Jas (12 – 16 april 2025)

Of het nu winter is of zomer: Mannetje Jas heeft het altijd ijs- en ijskoud. Bibberend gaat hij op zoek naar warmte, maar zelfs een dikke laag winterjassen wil niet helpen. Is er dan helemaal niets dat ervoor kan zorgen dat Mannetje Jas stopt met rillen?
Meer informatie en kaarten
 

Die Frau ohne Schatten (23 april – 10 mei 2025)

Met Die Frau ohne Schatten creëerden componist Richard Strauss en librettist Hugo von Hofmannsthal een gelaagd sprookje over twee koppels op zoek naar betekenisgeving en nieuw leven in een kille en onvruchtbare wereld. Toen Marc Albrecht in 2008 Die Frau ohne Schatten dirigeerde, leidde dat tot zijn aanstelling als chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch. Bij zijn afscheid in 2020 had hij de cirkel rond willen maken met dezelfde titel. Door de pandemie moesten deze plannen uitgesteld worden, maar nu is het eindelijk zover.
Meer informatie en kaarten
 

Dido and Aeneas (concertant) (25 april – 6 mei 2025)

Opera in concert: De Nationale Opera gaat in samenwerking met Opera Zuid en de Nederlandse Reisopera op tournee door heel Nederland met een Purcell-programma waarvan de korte opera Dido and Aeneas het hart vormt. Deze historisch geïnformeerde, maar door een nieuwe generatie operazangers vertolkte uitvoering van ruim 300 jaar oude muziek, staat muzikaal onder leiding van de jonge barokspecialist Camille Delaforge.
Meer informatie en kaarten
 

Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde (16 – 25 mei 2025)

Een internationale cast van operasolisten, musici uit diverse genres, een dj, balletdansers én dansers uit de hiphopscène laat in deze bruisende en kleurrijke familievoorstelling verschillende culturen, talen, klanken en bewegingsstijlen samensmelten. De makers – onder wie hiphopchoreograaf Shailesh Bahoran, de Zuid-Afrikaanse componist Neo Muyanga en librettist Maarten van Hinte – kozen daarbij bewust voor een niet-westerse inspiratiebron: het verhaal over de heldenspin Anansi die de taak op zich heeft genomen om de verhalen van de jungle te bevrijden uit handen van een heerszuchtige tijger. De mythe kent haar oorsprong in Ghana en reisde daarna met de slavenschepen mee naar Suriname en de Cariben, waar het geliefde verhaal over de opstandige Anansi uitgroeide tot een uiting van heimelijk verzet tegen de plantagehouders.
Meer informatie en kaarten
 

Boris Godoenov (10 – 29 juni 2025)

Kindermoord, listige monniken en een tsaar die aan waanzin ten prooi valt. In zijn groots opgezette kooropera behandelde de Russische componist Modest Moessorgski een thema dat nog steeds actueel is: de extremen waartoe machtshonger kan leiden. De gevierde regisseur Kirill Serebrennikov neemt zijn eigen ervaringen in Rusland mee in een aangrijpend actuele lezing van het werk.
Meer informatie en kaarten
 

Other Dances (12 – 22 juni 2025)

In het Holland Festival 2025 brengt Het Nationale Ballet een ode aan de pure, abstracte dans. Nieuw voor het gezelschap is Other Dances van de Amerikaanse grootmeester Jerome Robbins. Dit choreografische juweel wordt gecombineerd met twee recente hoogtepunten: Ted Brandsens The Chairman Dances en David Dawsons The Four Seasons.
Meer informatie en kaarten
 

In C (15 en 25 – 28 juni 2025)

In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar en Het Nationale Ballet viert dat feest groots mee met Sasha Waltz’ In C. Deze imponerende productie, die het midden houdt tussen improvisatie en choreografie, wordt niet alleen door de dansers van Het Nationale Ballet en de Junior Company uitgevoerd, maar ook door bewoners uit de zeven stadsdelen van Amsterdam – van tieners tot senioren en van ongeschoolde dansers tot volksdansers en hiphoppers.
Meer informatie en kaarten
 

Dansers van morgen 2025 (4 – 5 juli 2025)

Met een gloednieuw gebouw heeft de Nationale Balletacademie recent een nieuwe fase in haar bestaan ingeluid. In dit ‘state of the art’-danshuis werken de leerlingen en studenten het hele jaar door aan het perfectioneren van hun techniek. Uitmondend in hét hoogtepunt van het studiejaar: de sprankelende en altijd weer hartveroverende eindejaarsvoorstellingen op het grote toneel van Nationale Opera & Ballet.
Meer informatie en kaarten