Debuut in Amsterdam voor pianist en YouTube-ster Tiffany Poon

Debuut in Amsterdam voor pianist en YouTube-ster Tiffany Poon

Tiffany Poon is “een van die zeldzame fenomenen die eens in de generatie opduiken en onze vooroordelen omverwerpen,” aldus Bachtrack. De 27-jarige pianosensatie maakt op 1 juli haar debuut in het Muziekgebouw met een solorecital, met onder meer werken van haar recente debuutalbum Diaries: Schumann, dat nummer 1 bereikte op Apple Music en de Billboard Charts.
 

De snelle opkomst van een jong fenomeen

De in Hong Kong geboren pianiste Tiffany Poon verhuisde naar New York toen ze op achtjarige leeftijd werd toegelaten tot het Juilliard pre-college-programma, waar ze studeerde bij Emanuel Ax en Joseph Kalichstein. Sindsdien heeft ze opgetreden met orkesten en in recitals in de Verenigde Staten, Canada, Europa en Australië op prestigieuze locaties zoals Carnegie Hall, Steinway Hall in New York City en Sala Mozart in Bologna.
 

Debuutalbum op nummer 1

In februari 2024 bracht Tiffany haar debuutalbum Diaries: Schumann uit op Pentatone. Dit soloalbum heeft tot nu toe meer dan 4 miljoen streams verzameld en stond op vier continenten op nummer 1 op Apple Music Classical en in de Billboard Charts (Traditional Classical albums). “Een voortreffelijk album van een boeiende jonge ster... Tiffany Poon is een verbale wervelwind van enthousiasme, ideeën en inzichten” - International Piano
 

Internetsensatie

Naast een bloeiende solocarrière heeft Tiffany een indrukwekkende populariteit op YouTube met ruim 326.000 abonnees en 55 miljoen views. Dit zijn zeer hoge cijfers in de klassieke muziekwereld. Ter vergelijking: er is een wereldberoemde pianist als Lang Lang nodig, die een bereik heeft dat veel verder reikt dan de fans van klassieke muziek en piano, om deze cijfers enigszins te verslaan, met 350.000 abonnees en 66 miljoen views. Daarachter volgt een levende legende als Daniel Barenboim met 116.000 abonnees en 30 miljoen views.
 

Klassiek musicus in de 21e eeuw

Door inzichten in haar leven als professionele pianiste op sociale media te delen, herdefinieert Tiffany wat het betekent om klassiek musicus te zijn in de 21e eeuw. Toen de coronapandemie een einde maakte aan liveoptredens kregen haar in 2017 begonnen muziekvlogs een groot bereik. "Ik ben begonnen met vlogs maken omdat ik vond dat klassieke muziek menselijke elementen ontbeerde. Componisten zijn dood en huidige muzikanten praten niet echt over zichzelf als mensen." vertelde ze aan Musical America. Haar drijfveer: klassieke uitvoeringen menselijk maken. Een les over esthetiek, zei Tiffany tegen Columbia Spectator, wees haar erop dat de scheiding tussen uitvoering en uitvoerder ervoor kan zorgen dat klassieke uitvoeringen onpersoonlijk aanvoelen voor het publiek. "Ik denk dat er bij nieuwere generaties mensen zo'n negatief beeld bestaat van klassieke muziek, dat volgens mij te maken heeft met hoe gesloten of verheven klassieke muziek lijkt," vervolgt ze. "Je gaat naar een concert en het is voorbij en er zit niets tussenin. Je weet niet wie de persoon is." Via die wekelijkse video's brengt ze klassieke muziek meer tot leven. Hetzelfde kunnen we op 1 juli in Amsterdam verwachten, dit keer zonder de barrière van een scherm.
 

Meer informatie en kaarten

Maandag 1 juli / 20.15 uur / Muziekgebouw aan 't IJ, Grote Zaal
Tiffany Poon piano
 
Programma
Robert Schumann Kinderszenen
Robert Schumann Papillons
Maurice Ravel La valse
Johann Sebastian Bach Prelude en fuga in C uit Das wohltemperierte Klavier boek 1
Johann Sebastian Bach Prelude en fuga in c uit Das wohltemperierte Klavier, boek 1
Frédéric Chopin 24 Preludes
 
Tickets zijn te bestellen via de website van het Muziekgebouw.