Mooie concerten in het muziekgebouw in april
In april 2024 valt er weer volop te genieten van mooie muziek in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, zoals een familievoorstelling over tempo en tijd, een nieuw vioolconcert van Karmit Fadael en Alexander Melnikov met 7 componisten op 5 verschillende piano’s.
We lichten er een aantal concerten uit. Kijk voor het complete overzicht van april 2024 op de agenda van het Muziekgebouw.
O táxi n.º 9297 (1927)
United Instruments of Lucilin
Woensdag 3 april 2024, 20:15 – 22:20 uur, Grote Zaal
De populariteit van true crime is geen nieuw fenomeen, laat de Portugese film O táxi n.º 9297 uit 1927 zien. De sfeercontrasten en slimme montage van dit pakkende misdaaddrama van Reinaldo Ferreira worden ondersteund door een nieuwe score van Igor C Silva. De componist geeft ensemble Lucilin veel ruimte voor improvisatie en neemt zelf de elektrische gitaar, synthesizer en elektronische effecten voor zijn rekening.
Cantates van Alessandro Scarlatti
Lucile Richardot Philippe Grisvard college Jan Van den Bossche
Vrijdag april, 2024, 20:15 – 21:25, uur, Grote Zaal
Een beetje componist anno 1700 waagde zich aan dé trend van dat moment: de Italiaanse cantate. Maar weinigen deden dat met zoveel brille als Alessandro Scarlatti. Mezzosopraan Lucile Richardot heeft een stem uit duizenden en is de heldin van Ensemble Correspondances. Schouder aan schouder zet zij zich met klavecinist Philippe Grisvard voor een drieluik dat de veelzijdigheid, de onuitputtelijke fantasie en de poëtische inborst van Scarlatti etaleert.
Tempo (7 )
Oorkaan Ensemble
Zondag 7 april 2024, 13:30 – 14:20 uur, Grote Zaal
Niets is zo belangrijk in muziek als tempo. De maat bepaalt hoe jij de tijd ervaart. En tijd is eindeloos, als je jong bent en je verveelt. Maar tijd verdwijnt dan weer als sneeuw voor de zon als je wordt meegezogen in een bijzondere ervaring. Zoals de jeugdvoorstelling Tempo, waarin de leden van het Oorkaan Ensemble als ware tovenaars spelen met je gevoel voor tijd. De leden van het Oorkaan Ensemble spelen samen als radertjes in een uurwerk. Klassieke muziek van Bach en Ravel klinkt samen met speciaal voor deze voorstelling geschreven muziek van Martijn Padding. In één seconde kunnen de muzikanten genoeg muziek stoppen voor een hele minuut – én andersom.
Canto en Karmit
Noord Nederlands Orkest Pieter van Loenen
Donderdag 11 april 2024, 20:15 – 21:55 uur, Grote Zaal
De Nederlands-Israëlische Karmit Fadael maakte afgelopen jaren indruk met haar voldragen, oorspronkelijke muziek. Nu heeft ze een nieuw vioolconcert geschreven voor de avontuurlijke violist Pieter van Loenen én het Noord Nederlands Orkest – een beetje een thuiswedstrijd voor Fadael, die opgroeide in Friesland. Het orkest combineert Fadaels werk met muziek van de prominente Zweedse componist Anders Hillborg en de inmiddels legendarische Canto Ostinato van Simeon ten Holt: het belooft een meeslepend concert te worden.
Kapralova, Martinů en Debussy
Pavel Haas Quartet
Zaterdag 13 april 2024, 20:15 – 22:00 uur, Grote Zaal
Het Pavel Haas Quartet is bezig aan zijn twintigste seizoen en heeft een vaste plek in de top tien van de strijkkwartettenscene. In dit concert klinkt de prachtige, maar zelden uitgevoerde muziek van de componiste Vítězslava Kaprálová. De veelbelovende Kaprálová werd niet ouder dan vijfentwintig, maar schreef toch zeventig werken. Twintig jaar oud schreef ze een strijkkwartet dat volksmuziekinvloeden kent en neoromantische trekken, maar dat ook al een heel eigen lyrische sfeer heeft. Haar leermeester Bohuslav Martinů, die ze naar Parijs volgde, schreef zijn Vijfde strijkkwartet naar aanleiding van dat van zijn leerlinge en droeg het aan haar op. In Parijs schreef Debussy in 1893 zijn enige strijkkwartet, waarmee hij een hele nieuwe klankwereld opende en korte metten maakte met vastgeroeste structuren.
The man with the many pianos
Alexander Melnikov
Vrijdag 26 april, 20:15 – 22:00 uur, Grote Zaal
Alexander Melnikov is even gek als geniaal. Hij heeft niet alleen een immens breed repertoire, hij bespeelt ook nog eens vele soorten piano’s. Voor zijn internationaal geprezen programma Many Pianos neemt hij maar liefst vier historische klavieren mee, om te bespelen naast de Steinway concertvleugel. Met fantasieën van Bach, via Mozart, Chopin en Skrjabin tot Schnittke is Melnikov de gids tijdens een verrijkende ontdekkingsreis door het hoofd van deze componisten. Tegelijkertijd belicht hij de ontwikkeling vanaf de fortepiano tot aan de moderne concertvleugel.
