Brandhaarden Festival 2025 rond het werk van Marlene Monteiro Freitas
De 13e editie van internationaal theaterfestival Brandhaarden, van 1 – 15 februari in Internationaal Theater Amsterdam, draait om het werk van Marlene Monteiro Freitas (1979), het boegbeeld van de nieuwe Portugese dans.
Marlene Monteiro Freitas
Geboren in Kaapverdië, haalt Freitas haar inspiratie uit het carnaval van haar jeugd, de veelzijdigheid van popcultuur en de kracht van de menselijke expressie. In haar werk vervaagt de grens tussen theater, dans en performance, waar groteske figuren en absurde humor hand in hand gaan met krachtige sociaal-politieke thema's. Tijdens de dertiende editie van Brandhaarden krijg je de kans om de veelzijdigheid van haar werk te ervaren. Van betoverende beeldtaal tot speelse bewegingen en diepgaande verkenningen van vrijheid, identiteit en verzet – Marlene Monteiro Freitas daagt je uit om dans op een totaal nieuwe manier te ervaren.Voorstellingen
Tijdens het Brandhaarden Festival 2025 zijn de volgende voorstellingen te zien:Bacchae – Prelude to a Purge
Zaterdag 1 en zondag 2 februari 2025
Bacchae – Prelude to a Purge is een uitbundige, absurde en carnavaleske (concert)voorstelling die zich beweegt op het snijvlak van muziek, dans en mysterie. Met Braziliaanse funk, clowneske capriolen, pop en Ravel's Boléro als soundtrack, nodigt Marlene Monteiro Freitas je uit om de grillige wereld van Euripides te betreden – een universum waar chaos en orde, wildheid en rede botsen. Deze gedurfde voorstelling verleidt, verwart en confronteert – een ervaring die je niet snel vergeet.
MAL – Embriaguez Divina
Woensdag 5 en donderdag 6 februari 2025, Nederlandse première
MAL – Embriaguez Divina voert je mee in een explosieve verkenning van het kwaad in al zijn gedaanten. In een theatrale (politieke) arena transformeert een groep dansers in een koor dat de chaos, frustratie en ambiguïteit van het kwaad belichaamt. Hun krachtige bewegingen en hypnotische ritmes brengen je naar een wereld vol spanning, waar angst en extase elkaar afwisselen. MAL – Embriaguez Divina daagt het publiek uit om na te denken over onze verhouding tot macht, schuld en de complexiteit van de menselijke natuur – en laat je achter met meer vragen dan antwoorden.
Guintche – live version
Vrijdag 14 en zaterdag 15 februari 2025, Nederlandse première
Guintche - live version barst van explosieve energie en viert de transformatie van het lichaam tot een caleidoscoop van personages. Geïnspireerd door het Kaapverdische woord "guintche" – dat zowel een vogel, een prostituee als een speelse levenshouding kan betekenen – creëerde Marlene Monteiro Freitas deze voorstelling na het bijwonen van een jazzconcert, waar ze een figuur begon te tekenen die haar verbeelding vatte. Freitas belichaamt een scala aan personages, waaronder een bokser, een clown en een acrobaat, en brengt hen tot leven in levendige snapshots.
Installatie CATTIVO
Een bijzondere toevoeging aan het festival is de installatie CATTIVO, waarin een zwerm muziekstandaards tot leven komt. In deze visueel verbluffende en muzikaal geladen wereld verandert een ogenschijnlijk simpel gebruiksvoorwerp in een symfonie van beweging, ritme en emotie. Wat ooit een stille drager van partituur was, ontpopt zich hier tot een levend, ademend wezen dat voelt, reageert en communiceert. CATTIVO nodigt uit om verder te kijken dan het bekende, om objecten niet langer als objecten te zien, maar als een spiegel van onze eigen veelzijdigheid en kwetsbaarheid. Met speelsheid en diepgang verleidt Freitas je tot reflectie: waar begint het leven – en waar houdt het op? CATTIVO is gratis te bezoeken op vertoon van een kaartje van een van de Brandhaarden-voorstellingen.(B)randprogramma
Het (b)randprogramma van Brandhaarden 2025, geïnspireerd door het werk van Marlene Monteiro Freitas, belooft een inspirerende en prikkelende ervaring te bieden. Dit programma nodigt het publiek uit om deel te nemen aan diverse activiteiten en evenementen die de thema’s en visies van Freitas verder verkennen. Met een focus op interactie en reflectie zal het (b)randprogramma een ruimte creëren voor verdieping en discussie, en de bezoekers aanmoedigen om hun eigen perspectieven en ideeën te delen. We kijken ernaar uit om samen met het publiek nieuwe inzichten te ontdekken en verbindingen te leggen.Kijk voor meer informatie en kaarten op de website van Internationaal Theater Amsterdam.
