classicnl

De Middeleeuwen in de belangstelling

Het Nederlandse blokfluitkwartet BRISK bracht samen met de Belgische stersopraan Amaryllis Dieltiens een beperkte oplage van 600 cd's uit met de titel Altijd over de liefde. Het zal geen verrassing zijn dat de liefde centraal staat. Waaronder ook de liefde uit de Middeleeuwen. Er klinken schalkse liedjes met een zinnelijke taal die je in deze tijd niet zou durven bezigen. Prompt verscheen er ook het boek van Herman Pleij: Oefeningen in Genot Liefde en Lust in de late Middeleeuwen. Toeval of niet, luister je naar de cd van BRISK en lees je daarbij het boek van Herman Pleij, dan kan het niet anders of je waant je in vroeger tijden.

 

Met de prachtige stem van Amaryllis en het subtiele en virtuoze spel van BRISK worden verlangen, verdriet, geluk en afscheid bezongen. Zo klinken er 16e- en 17e-eeuwse composities uit heel Europa: Engelse consort songs van Bennet en Nicholson, een Italiaanse frottola van Tromboncino, Franse chansons van Claudin de Sermisy en Clemens non Papa en een Duits lied van Hassler. Maar ook instrumentale werken van onder meer Byrd, Gabrieli, Simpson en Lassus hebben de liefde als thema.

 

Ook de stem uit recentere tijden ontbreekt niet. BRISK bewerkte de folksong O Waly Waly die Benjamin Britten arrangeerde. “Love is handsome, love is kind”, maar liefde kan verdampen als de ochtenddauw. De dageraad is ook een beeld voor de geliefde in Ochtendbede van Max Knigge, geïnspireerd op een sonnet van Jacques Perk. Hans Koolmees schreef speciaal voor dit programma liederen op teksten van de middeleeuwse mystica Hadewijch en van de moderne Vlaamse dichter Eva Cox over hemelse en aardse liefde. Verlangen, geluk, verdriet, jaloezie en afscheid komen allemaal voorbij. Teksten uit verschillende tijden over een tijdloos thema. Want hoe verschillend al deze werelden ook lijken, het gaat altijd weer over de liefde.

 

BRISK is het enige blokfluitkwartet in de Benelux en heeft een enorme verzameling blokfluiten die door bouwers uit de hele wereld speciaal voor hen gemaakt zijn. Een concert van BRISK is dan ook bijzonder om naar te kijken. Alle mogelijkheden van het blokfluitkwartet worden voortdurend verkend en uitgebreid. Het aanbod van BRISK is opmerkelijk divers. Door de jaren heen zijn composities bewerkt voor verschillende instrumenten, versierd of gebruikt als inspiratiebron voor compleet nieuwe werken. Oude muziek in nieuwe opzet presenteren is een wezenlijk onderdeel van BRISK’s identiteit. Het kwartet maakt bewerkingen van onbekend oud repertoire en speelt ook erg veel nieuw speciaal voor hen gecomponeerd werk. Onverwachte muzikale combinaties en een vleugje humor creëren nieuwe luisterervaringen.


Benieuwd naar dit album? Luister dan op Spotify.