50 for the Future: 50 nieuwe composities voor strijkkwartet in één weekend

50 for the Future: 50 nieuwe composities voor strijkkwartet in één weekend

In 2023 bestaat het legendarische Kronos Quartet vijftig jaar, en dat wordt gevierd op 6 en 7 mei 2023. Het Amerikaanse kwartet vroeg vijftig componisten uit alle windstreken een nieuw strijkkwartet te schrijven: 50 for the Future.

De vijftig stukken weerspiegelen de klank van de wereld, gecomponeerd door de meest uiteenlopende en boeiende componisten van deze tijd.
 

Tien topkwartetten

Op 6 en 7 mei 2023 spelen tien topkwartetten in één weekend al deze vijftig nieuwe werken. Bij elkaar zo’n acht uur muziek verdeeld over vijf dagdelen, alleen in Amsterdam te beleven. Een niet te missen evenement voor de liefhebber van het strijkkwartet.
Line up: Kronos Quartet / Ragazze Quartet / Attacca Quartet / Ruysdael Kwartet / PUBLIQuartet / Matangi Quartet / Belinfante Quartet / Signum Quartett / ADAM Quartet / Animato Kwartet
 

Ontmoet de componisten

Tijdens het 50 for the Future-weekend lichten onder anderen Fodé Lassana Diabaté, Jlin Patton, Aleksandra Vrebalov en Charlton Singleton hun werk toe, en vinden er talks en paneldiscussies met hen plaats. In het Atrium staat een Rode Box, waar videoportretten van alle vijftig componisten te zien zijn.
 

Kronos Quartet

Al 50 jaar streeft het Kronos Quartet van San Francisco, dat bestaat uit David Harrington (viool), John Sherba (viool), Hank Dutt (altviool) en Sunny Yang (cello), een unieke artistieke visie na. Het kwartet combineert een onverschrokken verkenning met een toewijding om elke keer weer te laten zien wat een strijkkwartet kan verbeelden. In de loop van de tijd is Kronos uitgegroeid tot een van de meest gevierde en invloedrijke groepen van onze tijd. Ze gaven wereldwijd duizenden concerten, brachten meer dan 60 opnames uit, werkten samen met veel van 's werelds meest getalenteerde componisten en uitvoerders en gaven opdracht voor meer dan 1.000 werken en arrangementen voor strijkkwartet. Kronos ontving onder meer prestigieuze prijzen als Polar Music, Avery Fisher en Edison Klassiek Oeuvre Prijs.
 

Meer informatie

50 for the Future op 6 en 7 mei in het Muziekgebouw Amsterdam

Het hele weekend door kun je heerlijke gerechten en hapjes proeven uit verschillende werelddelen.
Ontdek het weekendprogramma in dit blokkenschema.

Ga voor meer informatie over het programma en het bestellen van kaarten naar de site van het Muziekgebouw in Amsterdam.